Nisu sve banane nutritivno jednake

Banane su mnogima omiljeno voće, a uzevši u obzir da se mogu da se konzumiraju u različitim periodima svog sazrevanja stručnjaci su pojasnili šta svaka od boja kore banane podrazumeva.

Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da jedete banane umesto njih – one su odličan izvor kalijuma, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska, sadrže vlakna koja pomažu u probavi i sadrže prirodne ugljenehidrate koje telo koristi za energiju.

Međutim, nisu sve banane nutritivno jednake. One prolaze kroz sedam faza zrelosti – od čisto zelene do žute sa smeđim mrljama.

Čisto zelene banane – Zelene banane sadrže relativno veliku količinu rezistentnog skroba. Ovo je vrsta vlakana koju telo duže probavlja i ne izaziva tako brz ili jak porast šećera u krvi kao što bi to učinila zrela banana. Rezistentni skrob putuje do debelog creva, gde ga fermentiraju crevne bakterije. Dobijene kratkolančane masne kiseline mogu pomoći uravnotežavanju crevnih mikrobioma i smanjiti upalu.

S obzirom na to da su bogate vlaknima i otpornim skrobom, zelene banane pomažu da kontrolišemo glad. Što je banana zelenija, to je bolja za vaše zdravlje, ali će imati gorči i zrnastiji okus.

Zelena sa žutim tragovima – Kako banane sazrevaju, zeleni pigment hlorofila se razgrađuje, što omogućava da žuti pigmenti ksantofila postanu vidljiviji. Škrob iz banane se takođe transformiše u jednostavne šećere, što joj daje slađi ukus.

Britanski hirurg Karan Rangarajan, poznat i kao dr. Karan Rajan, opisao je jedva zrelu bananu druge faze kao „uravnoteženog kralja“ zbog visokog sadržaja vlakana i niskog nivoa šećera. Zelene banane obično imaju više folata , koji igra ključnu ulogu u sintezi i popravci DNK.

Više zeleno nego žuto – Ovakve banane se lakše probavljaju od nezrelih jer pretvorba skroba u jednostavne šećere čini šećere lakše dostupnim za apsorpciju i iskorištavanje i bolje su za dijabetičare.

Više žuto nego zeleno – Žute i zelene banane bogate su kalijem, vitaminom B6 i vitaminom A. Žute banane sadrže veće nivoe antioksidansa, vitamina C i šećera. Proces zrenja dovodi do povećanja antioksidansa, uključujući katehine, koji su povezani sa zdravljem srca i smanjenjem upala.

Žuta sa zelenim vrhovima – Banane pete faze su odlična užina pre treninga zbog ravnoteže energije i vlakana.

Potpuno žuto – Potpuno zrele banane su pune antioksidansa i vlakana, jačajući vaš imunološki sistem i probavu. Prirodno su slatke, lako se probavljaju.

Žuta sa smeđim mrljama -Smeđe mrlje, poznate kao „šećerne pege“, predstavljaju visok nivo katehina. Prezrele (smeđe) banane su najslađe i najlakše probavljive, i iako nivo hranjivih tvari može neznatno opasti, one su i dalje dobar izvor energije i kalijuma.

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu