Najnoviji izveštaj organizacije PAN Europe otkriva šokantne podatke: voće koje svakodnevno kupujemo na pijaci sadrži opasne pesticide, a čak i male količine mogu biti štetne po zdravlje.

Kruške, grožđe i jabuke – najzagađenije voće u Evropi

Prema zvaničnim podacima, čak 49% krušaka, 44% grožđa i 34% jabuka u Evropi tretirano je vrlo opasnim pesticidima. Šljive i maline takođe nisu pošteđene – sa 29% i 25% zagađenosti. Najproblematičnije su portugalske, belgijske i holandske kruške, kao i jabukeiz Holandije, Grčke i Portugala.

“Temeljno pranje trebalo bi da ukloni ostatke pesticida na površini proizvoda (fungicide koji se koriste za sprečavanje truljenja tokom skladištenja i transporta). Međutim, mnogi savremeni pesticidi ono su što se naziva ‘sistematskim’, što znači da se apsorbuju u biljku i distribuiraju po svim njenim tkivima. Zbog toga se ostaci pesticida često nalaze u telu samog proizvoda, pa ih pranje površine neće ukloniti”, rekao je svojevremeno Nik Mol iz britanskog ogranka PAN organizacije.

Zašto pranje nije dovoljno?

Iako se preporučuje temeljno pranje voća, mnogi savremeni pesticidi su sistematski – što znači da se apsorbuju u biljku i šire kroz njena tkiva. Dakle, čak i ako operete voće, ostaci pesticida ostaju u njegovoj unutrašnjosti.

Zdravstveni rizici koje ne smemo ignorisati

Ovi pesticidi povezani su sa razvojem brojnih zdravstvenih problema – od hormonskih poremećaja do rizika za plodnost i imunitet. PAN Europe upozorava da čak i minimalna konzumacija zagađenog voća može imati dugoročne posledice po zdravlje

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu