Kafa je suštinski deo jutarnje rutine mnogih ljudi i pored toga što je prijatna, mogla bi i da produži život. Nova velika studija naučnika sa Univerziteta Tafts pokazuje da ispijanje jedne do tri šoljice kafe dnevno može biti povezano sa manjim rizikom od prerane smrti, posebno od srčanih bolesti.
Ali postoji jedan važan uslov – kafamora biti crna, nezaslađena ili sa vrlo malo aditiva.
Što manje šećera, mleka i aditiva
Studija je objavljena u časopisu „The Journal of Nutrition“, a istraživači su analizirali podatke skoro 46.000 odraslih Amerikanaca koji su učestvovali u devet uzastopnih ciklusa Nacionalnog istraživanja o zdravlju i ishrani (NHANES) između 1999. i 2018. godine.
Rezultati su pokazali da ljudi koji konzumiraju 1-2 šoljice kafe dnevno imaju 14% manji rizik od smrti u poređenju sa onima koji ne piju kafu. Ovaj efekat, međutim, ne odnosi se na kafu sa visokim sadržajem dodatog šećera i zasićenih masti.
„Kafa je jedno od najkonzumiranijih pića na svetu, a skoro polovina odraslih Amerikanaca pije barem jednu šolju dnevno. Važno je znati šta to znači za zdravlje“, rekao je Fang Fang Žang, glavni autor studije i profesor na Fridmanovoj školi za nutricionističku nauku i politiku. „Zdravstvene koristi kafe mogu poticati od njenih bioaktivnih jedinjenja, ali naši rezultati ukazuju na to da dodavanje šećera i zasićenih masti može smanjiti ove koristi.“
Do tri šolje dnevno
Prema rezultatima, ispijanje jedne šolje kafe dnevno povezano je sa 16% manjim rizikom od smrti od svih uzroka, a ispijanje 2-3 šolje povezano je sa 17% manjim rizikom.
Međutim, nije bilo dodatne koristi kod ljudi koji su pili više od tri šolje dnevno. Takođe, veće količine kafe nisu smanjile rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti, a nije bilo značajne veze između konzumiranja kafe i smrtnosti od raka.
Istraživači su u svojoj analizi uzeli u obzir vrstu kafe (bez kofeina ili bez kofeina), količinu dodatog šećera i zasićene masti. Kafa sa niskim sadržajem šećera definisana je kao kafa sa manje od 5% preporučene dnevne količine šećera (što je oko pola kašičice po šolji od 240 ml), dok je sadržaj zasićenih masti definisan kao 1 gram po šolji (na primer, 5 kašika mleka sa 2% mlečne masti,
„Malo je studija koje su ispitivale kako aditivi u kafi mogu uticati na vezu između konzumiranja kafe i rizika od smrti. Naša studija je među prvima koja je tačno kvantifikovala koliko šećera i zasićenih masti se dodaje“, rekao je Bindžije Džou, glavni autor rada i nedavno doktorski kandidat na Fridmanovoj školi. „Naši rezultati su u skladu sa Smernicama za ishranu Amerikanaca, koje preporučuju ograničavanje unosa dodatog šećera i zasićenih masti.“