Mnogi ljudi žele da uspore proces starenja, pokušavajući da sačuvaju mladalački izgled, vitalnost i energiju. U društvu koje često idealizuje mlade, ne čudi što postoji toliko različitih pristupa i proizvoda koji obećavaju da će usporiti starenje. Iako je starenje prirodan proces, želja da se zadrži što više mladalačkih karakteristika i osećaja vitalnosti duboko je ukorenjena u ljudskoj prirodi.

Crni čaj može ponuditi više od samo jutarnjeg pojačanja kofeina. Naučnici sada veruju da bi to moglo da ima brojne prednosti koje poboljšavaju izglede za „zdravo starenje“, piše Miror. Nova studija, koju su vodili istraživači sa Harvarda, Kvins univerziteta u Belfastu i Univerziteta Edit Kauan, istraživala je ulogu flavonoida u dugoročnom zdravlju hiljada muškaraca i žena. Veruje se da ova jedinjenja, koja se nalaze u nekoliko biljaka, povrća i voća, imaju moćna antioksidativna svojstva.

Koristeći podatke iz perioda od 24 godine, tim je pratio obrasce između unosa flavonoida i znakova starenja. Najznačajnije, ovo je uključivalo pojavu slabosti, oštećene fizičke funkcije i lošeg mentalnog zdravlja. Analize su otkrile da je velika konzumacija crnog čaja i druge hrane bogate flavonoidima poput bobičastog voća, citrusa i jabuka povezana sa smanjenim rizikom od nezdravog starenja i pojave ključnih zdravstvenih problema, poput demencije.

„Cilj medicinskog istraživanja nije samo da se pomogne ljudima da žive duže, već da se osigura da ostanu zdravi što je duže moguće. Iz prethodnih istraživanja znamo da ljudi koji imaju veći unos flavonoida imaju tendenciju da žive duže i da su takođe manje skloni da razviju bilo koju od glavnih hroničnih bolesti kao što su demencija, dijabetes ili srčana oboljenja. Naše istraživanje pokazuje da ljudi koji konzumiraju više flavonoida imaju tendenciju da bolje stare“, rekao je dr Nikola Bondonono.

Podaci studije obuhvatali su više od 62.000 žena i 24.000 muškaraca starijih od 24 godine. Među njima, žene sa najvećim unosom flavonoida imale su 15 procenata manji rizik od slabosti, 12 procenata manji rizik od oštećenja fizičke funkcije i 12 procenata manji rizik od lošeg mentalnog zdravlja. Manje značajne veze su primećene među muškarcima, iako je veća potrošnja flavonoida i dalje bila povezana sa smanjenom incidencom lošeg mentalnog zdravlja.

Naučnici sugerišu da je piti više čaja uz povećanje unosa pomorandže i bobičastog voća verovatno dobra stvar. „Flavonoidi su dobro poznati po tome što smanjuju oksidativni stres i upalu, podržavaju zdravlje krvnih sudova i čak pomažu u održavanju skeletne mišićne mase. Sve ovo je važno za sprečavanje slabosti i održavanje fizičke funkcije i mentalnog zdravlja kako starimo“, rekao je glavni autor profesor Ejden Kesidi.

Zanimljivo je da se crno vino često hvali zbog visokog sadržaja flavonoida i resveratrola, koji označava jedinjenje sa antioksidativnim svojstvima. Smatra se da umerena konzumacija pića može pomoći zdravom starenju. Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije (NHS) savetovala je ljudima da piju najviše šest srednjih (175 mililitara) čaša vina nedeljno, i da to rasporede na tri ili više dana.

„Crveno vino sadrži hemikaliju koja se zove resveratrol. To je biljno jedinjenje za koje se smatra da ima antioksidativna svojstva. Antioksidansi pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja, a kod starijih ljudi njihova sposobnost da zaštite ćelije je smanjena“, objasnio je dr Garet Naj, predavač biomedicinskih nauka na Univerzitetu Salford.

On je dodao da su neke studije sugerisale da antioksidansi mogu zaštititi ćelije smanjenjem upale, što može pomoći ljudima da žive duže. Istraživanja su takođe sugerisala da resveratrol može da snizi krvni pritisak i kontroliše holesterol povećanjem HDL, ili „dobrog“ holesterola. Ali alkohol nije neophodan u ishrani, a isti efekat se može postići i konzumiranjem voća i povrća, dok su rizici od štetnog dejstva alkohola daleko veći od mogućih koristi“, zaključio je on.

(Večernji list)

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu