Hrana koju uvek imamo u frižideru je spas svakog brzog doručka, osnova za gotovo svaki recept za tortu i nepresušna inspiracija za male umetničke uskršnje čestitke. Međutim, osim pitanja koliko jaja možemo da pojedemo nedeljno, jer naučnici dele podeljena mišljenja o njihovom dobrom i štetnom delovanju na organizam, mnogi se svako malo muče kako da prepoznaju koliko je jaje sveže. Tome pomaže mali trik koji traje nekoliko sekundi i čuva jaje od bacanja ili varenje od neželjenih problema.
Jaja su jedna od retkih namirnica čiju starost i valjanost je najteže identifikovati jer njihov sadržaj i izgled ostaju nepromenjeni i nakon poznatog roka trajanja. Veoma jednostavan test pomaže da se utvrdi njegova svežina. Sve što vam treba je nekoliko sekundi vašeg vremena, prozirna staklena posuda i obična voda.
Postupak:
Napunite posudu do pola vodom i potopite jaja u nju.
Indikator svežine jaja:
1. Najsvežije jaje
Jaje je najsvežije kada, čim ga stavite u činiju, potone na samo dno i ostane nepomično.
2. Nedeljno jaje
Jaje koje je odležalo sedam dana, nakon potapanja u posudu sa vodom, ostaje pričvršćeno za dno posude, ali ne po celoj površini; jedan kraj je blago podignut.
3. Jaje staro tri nedelje
Jaje čiji je rok trajanja dostigao još uvek prihvatljive tri nedelje roka trajanja balansira se u posudi sa vodom u centru svoje težine i blago se podiže od dna posude.
4. Staro jaje
Da je potpuno opasno za konzumaciju i navedeni rok trajanja jajeta otkriva se u trenutku kada se nakon potapanja podigne sa dna posude i ispliva tik uz površinu vode.
(Zadovoljna.hr)