Niska cena na polici ne znači nužno da ste osvojili džekpot. Iskusni kupci i bivši zaposleni u popularnim trgovačkim lancima otkrivaju male tajne koje čine veliku razliku kada dođe vreme za plaćanje na kasi.
1. Nemojte samo da gledate etiketu – važno je koliko zapravo plaćate po gramu
Luis Korvera iz lanca Smart & Final upozorava: često nas privlači niža cena, ali ako ne pazimo na količinu, možda zapravo plaćamo više. Prava vrednost leži u ceni po gramu, a ne u veličini broja na etiketi.
2. Kada ste gladni peciva – gledajte u zamrzivač, a ne na police
Bivši zaposleni u Costco-u savetuju: Zamrznuti pekarski proizvodi često nude mnogo bolju vrednost za novac. Na primer, po ceni od dve desetine svežih kolačića dobijate šest puta više zamrznutih.
3. U nekim prodavnicama možete probati pre kupovine
U Trader Joe’s, kupcima je dozvoljeno da isprobaju proizvod pre nego što donesu odluku o kupovini. Ako niste sigurni da li će vam nešto odgovarati, samo pitajte – bolje je nego kasnije baciti.
4. Popusti mogu biti mamac
Džef Kembel, bivši menadžer Whole Foods-a, otkriva da su mnogi sniženi proizvodi zapravo oni koji se ne prodaju dobro. Ako nisu na vašoj listi, postoji šansa da ih nećete ni pojesti – a onda to baš i nije ušteda, zar ne?
5. Ne potcenjujte brendove
Kada kupujete osnovne stvari – poput šećera, mleka ili ulja – brendovi prodavnica mogu biti odličan izbor. Često su to gotovo identični proizvodi, samo u različitim pakovanjima, po mnogo pristupačnijoj ceni.
6. Upoznajte ritam radnje – pitajte kada počinje rasprodaja
Svaka prodavnica ima svoj dan kada su police popunjene proizvodima na rasprodaji. Ako pitate osoblje, moći ćete da uđete prvi i uhvatite najbolje ponude pre svih ostalih.
7. Meso kupujte početkom nedelje
Ponedeljak i utorak su dani kada prodavnice snižavaju cene mesa sa kraćim rokom trajanja. Takvo meso je i dalje savršeno za konzumaciju – pogotovo ako ga odmah zamrznete i kasnije upotrebite.
(Klik.hr)