Postoje brojni trikovi za čišćenje doma koji uključuju neočekivane metode i sastojke koji bi trebalo da nam olakšaju kućne poslove. Dakle, jedan od kuhinjskih saveta je da kuhinjski sunđer pre pranja posuđa pospite malo soli, a zatim ga prelijte sirćetom. Ovo se radi u cilju dezinfekcije, uništavanja bakterija i održavanja higijene.
So je prirodno antibakterijsko sredstvo koje sprečava rast bakterija, dok je sirće poznato po svojim antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima. U kombinaciji sa solju, efekat dezinfekcije je pojačan. Sirće takođe pomaže u rastvaranju ostataka hrane i masti, ostavljajući sunđer čistim i bez mirisa.
Obilno pospite mokri sunđer, prelijte alkoholnim sirćetom i ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim ponovite postupak na drugoj strani i isperite čistom vodom. Sunđer je tada spreman za ponovnu upotrebu, a preporučuje se da ga na ovaj način perete bar jednom nedeljno.
Takođe, važno je da sunđer isperite u toploj vodi i dobro osušite nakon pranja posuđa, jer se bakterije brže razmnožavaju u vlažnom okruženju. Međutim, uprkos ovim merama opreza, sunđere za pranje sudova treba redovno menjati, idealno svake dve do četiri nedelje.