Zelena salataje jedna od najpopularnijih povrtarskih kultura među domaćim baštovanima.

Da bi salata bila lisnata, sočna i zdrava, važno je poštovati nekoliko ključnih pravila i trikova koji dokazano povećavaju prinos.

1. Izaberite pravo vreme za sadnju

Zelena salata najbolje uspeva na umerenim temperaturama, između 10 i 20 °C. Idealan je za sadnju u rano proleće i kasnu jesen. Visoke temperature mogu dovesti do toga da biljka „ide u seme“, što znači da će postati gorka i neupotrebljiva.

2. Priprema zemljišta – osnova uspeha

Zemljište treba da bude rastresito, dobro drenirano i bogato organskom materijom. Pre sadnje preporučuje se dodavanje komposta ili dobro trulog stajnjaka. Takođe, pH zemljišta treba da bude između 6,0 i 7,0.

3. Redovno, ali umereno zalivanje

Zelena salata ima plitko korenje i ne podnosi sušu. Međutim, prekomerno zalivanje može dovesti do truljenja korena. Najbolje je zalivati rano ujutru, direktno u zemlju, izbegavajući vlaženje listova kako bi se sprečila pojava gljivičnih oboljenja.

4. Pravilan razmak i proređivanje

Salati je potreban prostor za razvoj bujnih listova. Posadite ga na razmaku od 20-30 cm da bi se omogućila dovoljna cirkulacija vazduha i svetlosti. Biljke koje su zasađene previše gusto imaju veće šanse da se razbole i imaju niže prinose.

5. Zaštita od štetočina

Puževi, lisne vaši i brašnaste bube uobičajeni su neprijatelji zelene salate. Umesto hemikalija, mnogi baštovani koriste prirodne metode: talog od kafe, pivo za puževe ili sadnju nevena i bosiljka u blizini zelene salate kako bi odbili štetočine.

6. Povremeno hranjenje

Zalivanje jednom nedeljno rastvorom koprive ili gaveza može značajno podstaći rast. Ova tečna đubriva sadrže dosta azota, koji je važan za razvoj lisnatog bilja poput zelene salate.

7. Kontinuirana setva za dugotrajnu žetvu

Umesto da sadite svu salatu odjednom, sejte je u manjim količinama svakih 10-14 dana. Na ovaj način ćete imati svežu salatu tokom cele sezone bez prenatrpanosti bašte.

(Podravski.hr/N1.info.hr)

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu