Automatski, više nesvesno nego svesno, većinu namirnica koje kupujemo stavljamo u frižider, misleći da je to najbolji način da ih sačuvamo. Međutim, tu smo veoma pogrešili.
Neke namirnice u frižideru gube ukus i miris, neke će se stvrdnuti i pokvariti…
Na primer, ako stavite paradajz u frižider, koji svi stavljamo u frižider, izgubiće bogat i pun ukus jer će hladan vazduh zaustaviti proces zrenja. Najbolje ga je držati u korpi na sobnoj temperaturi ili na suncu ako je temperatura blaga.
Beli luk držimo i u frižideru, a ne treba jer će vremenom niknuti ili postati gumen. Zbog toga je bolje držati ga na hladnom i suvom mestu.
Med, luk, maslinovo ulje…
Neki ljudi stavljaju i krompir u frižider, što je velika greška jer će hladniji vazduh u frižideru pretvoriti skrob u šećer i učiniti ga slatkim. Krompir se čuva na hladnom, ali ne previše hladnom, suvom i tamnom mestu.
Luk se takođe čuva na suvom i na normalnoj sobnoj temperaturi. U frižideru će postati mekana i buđava, a o mirisu da i ne govorimo. Držite ga van frižidera, ali ne u blizini krompira jer se međusobno kvare.
Nikada ne stavljajte med u frižider jer će se stvrdnuti, a šećer, ako ga ima, kristalizovati. Med se može čuvati na sobnoj temperaturi i, zanimljivo, nema rok trajanja.
Maslinovo ulje mnogi stavljaju u frižider, ali ga treba čuvati na tamnom i ne previše hladnom mestu, ali ne u frižideru jer će se njegov sastav promeniti i postaće veoma gusto.