Podstaknute pojačanim tenzijama na kontinentu, mnoge evropske zemlje su nedavno objavile vodiče za preživljavanje kako bi pomogle građanima da se pripreme za vanredne situacije poput rata ili sajber napada, izveštava Euronews. Krajem marta, Evropska komisija je pozvala države članice EU da pomognu svojim građanima da se pripreme za takve situacije. Portugal je nedavno pretrpeo nestanak struje, što je podstaklo građane da ozbiljnije shvate preporuke.
Da biste se pripremili za situacije poput iznenadnog nestanka struje, Komisija preporučuje da u svom domaćinstvu imate komplet za hitne slučajeve koji pokriva 72 sata. Preporučene stavke uključuju komplet prve pomoći i lekove, radio na baterije i baterijske lampe, punjače, gotovinu, kopije važnih dokumenata, ključeve, toplu odeću i osnovni alat.
Koju hranu je dobro imati u slučaju nužde?
Hrana je, naravno, takođe neophodna. Ali kada je u pitanju hrana, koji proizvodi su najpogodniji za vanredne situacije? Euronews je razgovarao sa nutricionistom da bi saznao.
Nutricionistkinja Lia Farija je naglasila važnost kupovine nekvarljive hrane i proizvoda koji ne moraju da se kuvaju pre konzumiranja. Na primer, pametnije je kupovati konzervirane mahunarke – pasulj, grašak i sočivo – nego sušene mahunarke. „Važno je uvek imati alternative koje ne zahtevaju kuvanje jer u vanrednim situacijama možda nećemo imati pristup struji ili gasu“, objasnio je stručnjak.
Farija je takođe predložio da ljudi pokušaju da obezbede raznovrsnost sa stanovišta ishrane. „Što se tiče proteina, konzervisana riba i piletina i dehidrirana jaja trebalo bi da budu na listi za hitne slučajeve“, rekla je Farija.
Masna riba i maslinovo ulje kao izvor masti
Takođe se preporučuje dodatak ishrani koji se lako konzumira, kao što su proteini surutke ili soje, objasnio je nutricionista. Umesto sušenog mesa, konzervirane mahunarke bi mogle biti bolji izvor proteina. Mahunarketakođe obezbeđuju ugljene hidrate i vlakna.
Što se tiče izvora masti, Farija je rekao da ljudi treba da razmotre kupovinu maslinovog ulja i biljnih ulja, kao i masne ribe, uključujući konzervirane sardine, losos i skušu.
Najveći nedostatak takvih kompleta je skladištenje voća i povrća, što je i očekivano, dodala je Farija, koji je sugerisala da su „dehidrirane opcije zanimljive, ali istina je da, posebno kada je u pitanju povrće, još uvek nema mnogo opcija na tržištu“.
Šećer, med i džem su obavezni
Farija je napomenula da bi drugi način da se izbegnu nutritivni nedostaci bio da se zalihe multivitaminskih suplemenata. Konačno, nutricionistkinja je istakla prednosti skladištenja hrane sa visokim sadržajem kalorija, kao što su šećer, med i džemovi.
„Voda, nesumnjivo osnovna namirnica, takođe bi trebalo da bude prioritet u ovakvim slučajevima“, zaključila je Farija.