Napitak koji košta više od zlata
Drevni Da Hong Pao žbunovi u Kini daju čaj koji važi za najskuplji na svetu. Godine 2002. imućni kupac platio je 180.000 juana – gotovo 28.000 dolara – za samo 20 grama ovog legendarnog kineskog čaja. Čak i u kulturi koja već oko 1.500 godina neguje čaj kao umetnost (i ima sistem klasifikacije čajeva koji francusko vino čini jednostavnim), ova cena je bila zapanjujuća.
Originalni Da Hong Pao ne košta samo koliko i zlato – košta više od 30 puta svoje težine u zlatu: gotovo 1.400 dolara za jedan gram, odnosno više od 10.000 dolara za jednu šoljicu, piše BBC.
„Izgleda kao da je za prosjaka, ali košta kao za cara i ima srce Bude“, rekla je Šao Hui, majstorica čaja iz maglovitog grada na reci u južnoj kineskoj provinciji Fuđen.
Ispostavlja se da tamo Da Hong Pao solidnog kvaliteta može da košta oko 100 dolara po kilogramu, ali svaki pravi Da Hong Pao potiče iz reznica jedne jedine grupe matičnih stabala. Upravo ta originalna stabla daju redak i tražen originalni čaj, prenosi nova.rs.
„Originalni Da Hong Pao je toliko skup jer gotovo da nema više originalnih stabala“, objasnio je lokalni majstor čaja Šangning Vu. „A antikvitetne verzije su izuzetno vredne, gotovo neprocenjive.“
Zapravo, sve je toliko ekskluzivno da specijalizovani posrednici vode kroz ovaj uzvišeni svet kineskih ultrabogatih kolekcionara čaja, povezujući one koji žele da prodaju s onima koji žele da kupe
Da Hong Pao čaj – simbol prestiža i dobrog zdravlja
Priča o čaju Da Hong Pao je prožeta zanimljivim legendama. Prema jednoj, careva majka se teško razbolela i izlečena je tek nakon što je popila ovaj poseban čaj. Druga govori o učenjaku koji je čudesno izlečen od prehlade nakon što je popio čaj sa istih tih žbunova, koji mu je poslužio tajanstveni monah.
Čaj Da Hong Pao se u Kini smatra simbolom bogatstva, prestiža i dobrog zdravlja. Često se koristi kao luksuzan poklon ili se služi uglednim gostima. Njegova jedinstvenost leži u izuzetno bogatom ukusu. Ova vrsta ulong čaja je snažno oksidisana, što znači da je fermentisana duže od većine drugih ulong čajeva. Zbog toga ima karakterističnu tamnosmeđu boju i jak, prženi ukus.
Da Hong Pao je takođe veoma gladak i blag, sa drvenastim mirisom i baršunastom teksturom, uz zemljane note koje ostavljaju dubok i trajan utisak na čula, piše kingcha.in.
Kada je čaj na aukciji 2002. godine postao svetski poznat zbog prodaje za 28.000 dolara za samo 20 grama, što je tada bilo 30 puta skuplje od zlata, pokrenulo se pitanje odakle tolika cena.
Naravno, razlog je retkost. Nakon aukcije ostalo je samo nekoliko listova sa matičnog čajnog drveta. To je dovelo do zabrane proizvodnje od kineske vlade kako bi se dragocena stabla sačuvala za buduće generacije.
U svemu tome interesantna je poseta Ričarda Niksona Kini 1972. godine kada mu je Mao Cedung poklonio 200 grama čaja Da Hong Pao kao simbol mira i prijateljstva između Kine i Sjedinjenih Država.
Da Hong Pao je poznat i pod nazivom „veliki crveni plašt“. Ime potiče iz carske naredbe da se čajni žbunovi zaštite crvenim plaštovima kako bi se sačuvali od surovih uslova i očuvala njihova lekovita svojstva.
Od šest čajnih žbunova koji su kroz vekove davali Da Hong Pao samo se četiri još koriste za proizvodnju i smatraju se 95 odsto čistim u poređenju sa preostala dva matična žbuna koja je zabranjeno koristiti. Najpovoljniji Da Hong Pao zapravo je mešavina drugih čajeva iz ove oblasti sa sličnim aromama.
Kako čaj Da Hong Pao deluje na telo
Kao i mnogi drugi čajevi, Da Hong Pao sadrži antioksidanse kao što su polifenoli, katehini i flavonoidi, kao i vitamine, minerale i kofein.
Ubrzava metabolizam i pomaže u sagorevanju masti. Takođe može pomoći u ublažavanju ekcema i poboljšanju zdravlja kože.
Zanimljivo je da u oblasti iz koje potiče ovaj čaj postoji samo desetak majstora koji znaju kako da ga spreme po starim tehnikama. Te metode uključuju pažljivo ručno uvijanje listova u oblik crnog zmaja, nakon čega se suše. Tradicionalni Da Hong Pao priprema se u pročišćenoj vodi i koristi se čajnik od ljubičaste gline kako bi se izvukao najfiniji ukus.
Na kraju, znalci kažu da će ona dragocena, drevna stabla u jednom trenutku sasvim prestati da daju čaj. To znači da će retki grami koje kolekcionari pažljivo čuvaju postati vredniji nego ikad. Možda, vremenom, čak vredniji i od dijamanata.