Saznajte kako da prepoznate najslađu dinju, pravilno je operete i sačuvate za savršeno letnje osveženje

Dinja je omiljeno letnje voće koje osvežava, hidrira i snižava telesnu temperaturu. Osim što je ukusna, bogata je vitaminima A i C, vlaknima i antioksidansima. Međutim, da biste iz nje izvukli maksimum, važno je da znate kako da je pravilno odaberete, operete i isečete.

Kako prepoznati zrelu dinju

Zrela dinja ima blag, slatkasti miris, naročito oko mesta gde je bila peteljka. Kora treba da bude bež, žućkasta ili krem boje, čvrsta ali ne potpuno tvrda. Blaga elastičnost na dodir i odsustvo tamnih mrlja su dobar znak. Težina ploda u odnosu na veličinu ukazuje na bogatstvo soka.

Zašto je važno prati dinju

Iako se kora ne jede, bakterije poput salmonele mogu da se prenesu na unutrašnji deo prilikom sečenja. Pre sečenja, dinju treba oprati pod mlazom vode, očetkati četkom ili sunđerom, a po potrebi koristiti razblaženi sirćet. Nakon pranja, obavezno je obrisati čistom krpom ili ubrusom.

Pravilno sečenje i čuvanje

Odsecite tanke slojeve na krajevima da biste stabilizovali plod. Prepolovite dinju, izvadite semenke, pa je dalje seckajte na kriške, kocke ili kuglice. Sečena dinja se čuva u frižideru, u zatvorenoj posudi, i najbolje je pojesti u roku od dva do tri dana. Prezrela dinja može se zamrznuti za smuti.

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu