Japanska gljiva kombuha se smatra eliksirom mladolikosti u zemljama Jugoistočne Azije, Japanu, Kini i Indiji.

Gljiva je slična kefiru, ali se ne pravi u mleku nego u čaju, u koji je bitno dodati i šećer jer se ona njime hrani. Od nje i čaja pravi se i čuveni napitak kiselkasto- slatkog koji čini čuda za zdravlje.

Sve zdravstvene dobrobiti:

  • Jača imunitet
  • Izbacuje toksine i teške metale iz tela
  • Ima antitumorsko delovanje
  • Reguliše probavu i sprečava propadanja creva
  • Reguliše krvni pritisak
  • Efikasna protiv bakterija, naročito Kandide
  • Pomaže kod upale zglobova, artritisa i reume
  • Efikasan je protiv ateroskleroze, srčanog infarkta, kao smetnji s hemoroidima
  • Ublažava simptome menopauze i menstrualnih grčeva
  • Deluje kao prirodni antibiotik i suzbija stres
  • Smanjuje žučne, bubrežne kamence, šećer, holesterol i trigliceride
  • Pomaže kod mršavljenja, ubrzavajući sagorevanje masnoća i celulita
  • Održava vitalnost organizma, podiže fizičku i psihičku energiju
  • Smanjuje bore i deluje kod problema s kosom i kožom

Sastojci:

  • 1 l vode
  • 1/2 šoljica sirovog smeđeg šećera
  • 1 kašika  zelenog ili crnog čaja
  • 1/2 šoljica gotovog kombuha napitka
  • komadić japanske kombuha gljive

Priprema:

Zagrejte vodu gotovo da provri, sklonite je s vatre, dodajte listiće čaja i poklopite.

Nakon petnaestak minuta procedite i dodajte šećer.

Kada se čaj ohladi, prelijte u veću teglu.

Dodaj komadić gljive i otvor tegle zatvorite papirnatim ubrusom ili gazom.

Čuvajte na tamnom mestu oko sedam dana.

Prelijte u flašu, a 1/2 šolje napitka i gljivu koristite za sledeći put.

Možete da pijete koliko vam odgovara.

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu