Naučne procene pokazuju da se između 30 i 50 odsto slučajeva raka može sprečiti zdravijim životnim navikama i uravnoteženom ishranom. To znači da svaki obrok može biti prilika da podržite svoje zdravlje i smanjite rizik od bolesti. Onkolozi ističu da ishrana ne mora da bude komplikovana da bi bila korisna – ključ je u svesnim izborima koji se ponavljaju iz dana u dan.
Stručnjaci posebno ističu polifenole – biljna jedinjenja sa antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima – kao važan deo ishrane za prevenciju raka.
„Polifenoli igraju ključnu ulogu jer pomažu u smanjenju upale, a nalaze se u povrću, voću, začinima, orasima i semenkama“, kaže onkolog dr Majkl Dominelo za Parade. Na primer, u jutarnju kafu dodaje kakao u prahu bogat flavonoidima, zajedno sa šakom borovnica, koje takođe sadrže velike količine polifenola.
„Svaki zalogaj je odluka – ili hrani zdravlje ili bolest“
Onkolog dr Doun Musalem ističe: „Način na koji jedemo i živimo utiče na rizik od raka. Hronična upala je jedna od glavnih opasnosti.“ Zato se odlučila za potpuno biljnu ishranu bogatu polifenolima, često uključujući pasulj, orašaste plodove, lisnato i krstasto povrće i bobičasto voće.
Dr. Latonia Riddle-Jones kaže da uključuje tamno lisnato zelenilo poput spanaća i kelja u skoro svaki obrok – često ih dodaje u smutije i sosove. „To je takođe način da ih deca jedu a da ne primete“, rekla je ona.
Sva tri onkologa se takođe slažu oko toga šta treba izbegavati: ultra-prerađenu hranu, previše šećera i alkohola. „Svaki zalogaj je odluka – ili hrani zdravlje ili bolest. Pokušajte da jedete skoro savršeno kod kuće – na taj način možete da birate opuštenije, bez krivice, kada izađete“, zaključila je dr Musalem.
(Index.hr)