Doktor Predrag Nenadić otkrio je šta je glavni uzrok nastanka holesterola i masne jetre.
Kako je rekao, mnogi su u zabludi da masna jetra nastaje zbog masne hrane.
„Problem masne jetre ne nastaje zbog masne hrane. To su ogromne zablude. Jetra prenosi višak šećera u masno tkivo. Kolin (vitamin B4), kojeg inače ima u slanini, jajima i mesu, raspoređuje taj holesterol i ne dopušta mu da ostane u jetri, već ga šalje u masno tkivo, pa dobijamo veći stomak, povećanu zadnjicu itd. A kad nema dovoljno onih zdravih masnoća koje smo izbacili u strahu da ćemo dobiti holesterol, onda dobijemo masnu jetru“, ispričao je ranije doktor Predrag Nenadić.
„Reč je o takozvanoj nealkoholnoj masnoj jetri. Ta masna jetra tada ne može da radi, ne može da očisti naš organizam od otrova, ne može da se detoksikuje. To ćemo primetiti po pojavi akni i bubuljica na našoj koži, pojačaće se perut, nokti će se listati, svrbeće nas telo“, upozorava doktor.
Nenadić ističe da je dobar holesterol neophodan za dobro funkcionisanje organizma.
„Holesterol nije nešto što je priroda stvorila protiv čoveka. Čoveku je potreban holesterol, iz njega se dobijaju mnogi hormoni, takođe stvara ćelijske membrane, neophodan je čoveku! Ali kad ga ima previše, lošeg holesterola niske gustoće – LDL holesterola – tada imamo problem. Ako imate trigliceride, niste jeli svinjetinu, jeli ste voće, puno hleba, peciva, rafiniranog brašna, to je problem“, ispričao je za Stil i dodao:
„Sve je u hrani! Vrlo je važno voditi uredan život. Adekvatan unos vode. Jetra voli puno vode – to je od presudne važnosti! Moramo unositi optimalne količine biljnih vlakana, topivih i netopivih. Moramo jesti onu hranu koju jetra voli, a to su gorke stvari poput lincure, maslačka, korena čička itd“, kaže doktor Nenadić.
Savetuje da iz ishrane izbacite sve ugljene hidrate i veštačke šećere kako biste uspeli da snizite holesterol i trigliceride.
„Jedite hranu bogatu zdravim masnoćama (domaća mast, maslinovo ulje, hladno ceđena biljna ulja, namirnice bogate kolinom (slaninu, jaja), jedite losos, skušu, sve zdrave masnoće… Jetra ne može da se očisti sokovima, pogotovo kupovnim. Na njima svuda piše da sadrže fruktozu, a ona je najopasnija za gojenje. Fruktoza daje slatkoću proizvodu, ali i masnoću telu. Ta fruktoza povećava trigliceride i holesterol u telu“, objasnio je.
(Espreso/Blic žena)