Hrana bogata vlaknima, probioticima i prebioticima, korisna za creva,pomaže u održavanju zdrave crevne mikrobiote, nečega što može održati varenje glatkim, sprečiti zatvor i poboljšati opšte zdravlje. Jogurt se posebno univerzalno smatra superhranom za creva ne samo zbog svojih probiotskih svojstava već i zbog bogatog hranljivog profila. Kao skladište kalcijuma, fosfora, kalijuma, vitamina A, vitamina B2 i vitamina B12, jogurt se toplo preporučuje kao deo uravnotežene ishrane.

Dr Vilijam Li, poznati lekar koji je takođe autor bestselera Njujork tajmsa „Jedi da pobediš svoju dijetu“, u svojoj nedavnoj objavi na Instagramu kaže da je jogurt sa niskim sadržajem masti, koji mnogi ljubitelji zdravlja preferiraju, pun hemikalija koje se koriste da bi proizvodu dali gušći i masniji izgled. Iako bi to moglo poboljšati iskustvo, moglo bi izazvati upalu creva koja je povezana sa rakom debelog creva.

Prema studiji objavljenoj u časopisu „Gastroenterologija“, inflamatorna bolest creva je važan faktor rizika za razvoj raka debelog creva. Upala je verovatno povezana i sa drugim oblicima sporadičnog, kao i naslednog raka debelog creva.

Kako „zdrav“ jogurt može postati „nezdrav“

Dr Li kaže da, iako je prerađeni jogurt pun prednosti, uklanjanjem masti i dodavanjem emulgatora i drugih hemikalija, može se učiniti ultra-prerađenim, što bi moglo povećati rizik od upale creva. „Kako prelazite sa prerađenog grčkog jogurta na ultra-prerađeni? Uklanjate masnoću. Ono što se dešava jeste da kada uklonite masnoću iz jogurta, cela stvar se urušava. Nema osećaj jogurta u ustima“, objašnjava dr Li u jednom od svojih nedavnih Instagram videa.

„Proizvođači stavljaju aditive, emulgatore itd. kako bi povratili ovaj gusti osećaj u ustima bogatog jogurta. Ti emulgatori karagenan, polisorbat 80 itd. su aditivi za koje počinjemo da shvatamo da nisu toliko dobri za nas. Karagenan, koji prvobitno potiče iz morskih algi, sada ga sintetišu. Karagenan je vegetarijanska i veganska alternativa želatinu i dodaje se umesto njega u neke slatkiše i drugu hranu, uključujući jogurte sa niskim sadržajem masti. Pokazalo se da izaziva upalu creva.

Dok oznaka „malo masti“ ostavlja utisak zdrave hrane, u slučaju jogurta može učiniti suprotno i učiniti ga opasnim po zdravlje.

Jogurt i zdravlje creva

Odavno se smatra da jogurt ima zaštitni efekat na zdravlje creva. Koristan je kod stanja poput netolerancije na laktozu, zatvora, dijareje, raka debelog creva, inflamatorne bolesti creva, infekcije Helicobacter pylori i alergija, prema Američkom časopisu za kliničku ishranu. Međutim, emulgatori koji mu se dodaju mogu povećati upalu creva. Hronična upala creva može povećati rizik od raka oštećujući DNK. Istraživači sa Univerziteta u Parizu hranili su miševe emulgatorima poput polisorbata 80 i otkrili da redovna konzumacija ovih proizvoda dovodi do povećane upale creva. Ovo bi moglo da izloži telo većem riziku od razvoja kolorektalnog karcinoma.

Dr Li naglašava potrebu za proverom sastojaka pre kupovine proizvoda. Verzije sa niskim sadržajem masti mogu posebno da izlože rizik od raka debelog creva jer je verovatnije da sadrže aditive.

Jogurt, zdrava hrana, lako može postati najgori krivac za vaše zdravlje ako niste dovoljno pažljivi da proverite sastojke svog proizvoda. Mnoge aromatizovane varijante su pune dodatog šećera, veštačkih zaslađivača i konzervansa. Izbor običnog, nezaslađenog jogurta i dodavanje sopstvenog svežeg voća ili orašastih plodova je pametnija i zdravija opcija.

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu