Kupovina mesa ne mora da bude luksuz koji guši budžet. Postoje komadi koji su znatno jeftiniji, a uz pravu pripremu postaju prava gurmanska poslastica. Evo koji su to mesni favoriti za one koji žele da jedu kvalitetno, a da pri tom uštede.

Mišić (goveđi but) – Idealno za pečenje i dinstanje

Ovaj deo buta je kompaktan, bez puno masnoće, što ga čini odličnim za razne načine pripreme. Kada se polako dinsta sa crnim lukom, šargarepom i malo vina, dobija se sočan i ukusan obrok koji košta znatno manje od popularnijih komada.

Potplećka (prednja plećka) – Mekana i zahvalna za kuvanje

Potplećka se lako pretvara u čorbu, gulašili paprikaš pun aroma. Uz začine poput lovora, bibera i sušenog povrća, dobija se jelo koje podseća na domaću kuhinju. Odlična je i za sporo kuvanje, kada postaje neverovatno mekana i sočna.

Grudi (goveđe prsa) – Nepravedno zapostavljen klasik

Grudi su savršene za duže kuvanje, naročito kada se koristi metoda “low and slow”. Ovaj deo je pun kolagena, pa kada se dobro termički obradi, daje obrok pun ukusa i teksture. Može se koristiti za supe, čorbe, pa čak i kao punjenje za sendviče.

Vrat juneći – Najpovoljniji komad za svakodnevnu kuhinju

Vrat je iznenađujuće dobar izbor za razna jela, od strogonofa do dinstanih specijaliteta. Kada se ispravno pripremi, meso postaje meko, a cena mu je često i duplo niža u poređenju sa fileom ili biftekom. Dodaj luk, beli luk, pavlaku i paradajz sos – i eto brzog i ukusnog jela.

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu