Breskve su omiljeno letnje voće, bogato hranjivim materijama koje poboljšavaju zdravlje.

Sadrže vlakna koja pomažu probavi, smanjuju upalu, a zahvaljujući kalijumu, mogu sniziti krvni pritisak. Iako su slatke, sadrže manje ugljenih hidrata od drugih voćki, pa su dobar izbor za osobe s dijabetesom.

Naučna istraživanja pokazuju da breskva može da poveća plodnost kod muškaraca, umanji krvni pritisak, i spreči kako pojavu tako i dalje napredovanje raka.

Takođe, breskve štite vid zahvaljujući antioksidansima poput luteina i beta-karotena. Najviše hranjivih materija nalazi se u kori, pa je najbolje jesti ih neoljuštene.

Zahvaljujući vitaminu B2, korisna je i za očuvanje dobrog vida, mekane i elastične kože, a samim tim mladalačkog izgleda.

Naročito se preporučuje deci, jer je vitamin B2 odgovoran za pravilan rast i razvoj. Osim toga, breskve podstiču varenje, posebno teško svarljive i masne hrane jer povećavaju lučenje želudačnih sokova i zaustavljaju mučninu i povraćanje.

Breskva veoma povoljno deluje i u slučaju akni, anemije, astme, bolesti žuči, zuba i usne šupljine, bolesti srca i krvnih sudova, bronhitisa, gojaznosti, gubitka pamćenja, depresije, ekcema i nervoze.

U vrelim letnjim danima breskva pomaže da se rashladite i osvežite. Zbog svog prijatnog ukusa i lekovitosti zaslužuje da se nađe u svakoj letnjoj voćnoj salati, a možete je izmiksati u blenderu sa jogurtom i dobiti osvežavajući zdrav i hranljiv napitak.

Plod breskvesadrži dosta vode, a malo kalorija, tako da je pogodan kao diuretik i za čišćenje organizma, ali sadrži i korisne sastojke: beta karoten, belančevine, biljna vlakna, biljne masti, biljne hormone, biotin, vitamin A, vitamine B, vitamin C, vitamin E, gvožđe, eterična ulja, kalijum, kalcijum, magnezijum, mineralne soli, natrijum, organske kiseline, selen, skrob, sumpor, fosfor, ugljene hidrate, celulozu, šećer…

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu