Ako želite blistavu i elastičnu kožu, bićete oduševljeni receptom za domaći kolagen, koji nije nova holivudska moda, već proverena kućna praksa koja impresionira žene širom sveta.

Domaći kolagen od kostiju i povrća nije samo kulinarsko nostalgično iskustvo. Potpuno je prirodan izvor važnih aminokiselina, minerala i kolagena tipa I, II i III – onog koji gradi vašu kožu, zglobove, kosti i ligamente. Dok se dijetetski suplementi često zaustavljaju u stomaku (i budžetu), prirodno pripremljen kolagen iz supe telo lako apsorbuje i koristi tamo gde je najpotrebniji. A najbolji deo? Košta koliko i kesa povrća i parče kosti sa malo mesa – dakle oko 1000% manje od vašeg poslednjeg seruma sa „bioaktivnim lifting efektom“.

Sve u jednoj šoljici: zašto domaći kolagen uopšte deluje?

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom telu i ključna komponenta zdrave kože, vezivnog tkiva, zglobova, kose i noktiju. Ali posle 25. godine (da, čak i tada) njena proizvodnja počinje da opada. Posledica? Suva, manje elastična koža, zglobovi koji više ne reaguju kao nekada i osećaj da vam telo više nije najveći saveznik.

Stoga je redovno konzumiranje bujona od kostiju – bogatog prirodno degradiranim kolagenom – jedan od najefikasnijih načina za obnavljanje građevnih blokova u telu koje ono više ne može da proizvodi u dovoljnim količinama. To je prirodni oblik hidrolizovanog kolagena, koji se oslobađa iz kostiju, hrskavice i vezivnog tkiva tokom procesa kuvanja, zajedno sa glukozaminom, hijaluronskom kiselinom i mineralima kao što su kalcijum, magnezijum i fosfor.

Recept za domaći kolagen:

Sastojci:

  • 1 veća goveđa kost sa malo mesa (možete koristiti i nekoliko pilećih kostiju, koje su takođe bogate kolagenom)
  • 3 šargarepe
  • 3 korena peršuna
  • 1 koren celera
  • 2 velika luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 lovorova lista
  • 1 grančica ruzmarina
  • so i biber po ukusu

Proces pripreme:

Stavite kost, najbolje isečenu tako da je srž vidljiva, u veliki lonac (ili spori šporet). Sipajte dovoljno vode da potpuno pokrije sve sastojke.

Kuvajte supu na laganoj vatri najmanje 10 sati – do 24 sata ako koristite spori šporet. Dugotrajno kuvanje omogućava da se većina hranljivih materija oslobodi iz kostiju i tkiva.

Kada je kuvanje gotovo, dodajte svo povrće i začine i kuvajte još 4 sata.

Procedite čorbu, izvadite srž iz kostiju i dodajte je nazad u tečnost za dodatnu hranljivu vrednost, ako želite.

Sipajte u staklene tegle i čuvajte u frižideru do 5 dana – ili zamrznite za duže skladištenje.

Kako pravilno konzumirati domaći kolagen?

Preporučuje se konzumiranje od 100 ml do 200 ml supe dnevno, najbolje ujutru ili uveče, kada je varenje mirno i telo najlakše apsorbuje hranljive materije. Supu lagano zagrejte – nikada ne prokuvajte – jer previsoka temperatura može uništiti neke od osetljivih aminokiselina.

Možete ga piti kao napitak ili ga koristiti kao podlogu za druga jela. Ako ste kreativniji, pokušajte da dodate miso pastu, đumbir ili kurkumu za azijski tvist. Ali u osnovi: jednostavna supa, napravljena sa strpljenjem, sama je po sebi potpuni wellness ritual.

Rezultati koje ćete osetiti (i videti)

Ako očekujete da ćete posle tri gutljaja izgledati kao da ste na maturi, dozvolite nam da vas malo prizemljimo – to je nutritivna podrška postepenog delovanja koja pokazuje rezultate nakon nekoliko nedelja redovne upotrebe. Ali prednosti su dokumentovane i vrlo konkretne:

  • Svetlija, podatnija koža
  • Bolja pokretljivost i manje bolova u zglobovima
  • Jača kosa i nokti
  • Bolje opšte stanje i varenje (želatin u supi blagotvorno deluje na crevnu sluzokožu)

(Citymagazine.si)

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu