Surutka otklanja masti koje su prvi „korak“ ka propasti jetre, ali nije svaka jednako zdrava

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u jutarnjem programu na Prvoj televiziji o ishrani koja oporavlja jetru oštećenu alkoholom ili lekovima i objasnio kako surutka pomaže jetri, piše Direktno.

– U surutki se nalaze korisni nekazeinski proteini, lipidi, ona je biološki aktivna tečnost za jetru, jer, gledajte, početak korišćenja surutke znači prestanak korišćenja alkohola. Ne može da se pije, da se gleda čaši dno, i da se koristi surutka, postoje pravila – rekao je on, te dodao:

– Dva puta po 200 mililitara dnevno se pije, i snabdevamo tako jetru aktivnim jedinjenjima koja je regenerišu. Umanjuju masti. Jedna od prvih faza oštećenja jetre je masna jetra, ona uvek mora da prođe kroz masnu jetru. Surutka čisti jetru od tih supstanci koje se nagomilavaju u ćelijama, zbog kojih ona propada.

Surutka od kozjeg ili ovčjeg mleka ima specifičan miris, ali profesor kaže da je zdravija od kravlje.

– Lipidni sastav tih mleka je različit, u kozjem su mnogo zdraviji lipidi od kravljeg. Surutka ima i zdrave proteine iz kozjeg mleka, istina je da je bolja od kravlje. Ovčja ima malo goru masnoću, u tom smislu je idealna kozja surutka – rekao je dr Perišić.

A evo šta je na ovo pitanje odgovorila veštačka inteligencija:

Surutka, koja se dobija kao nusproizvod tokom proizvodnje sira, bogata je proteinima, vitaminima (poput vitamina B kompleksa) i mineralima, a poznata je i po svojim potencijalnim zdravstvenim koristima.

U kontekstu podrške rada i funkcije jetre, surutka može imati nekoliko pozitivnih efekata:

Visok sadržaj proteina: Proteini su važni za regeneraciju tkiva, uključujući i jetreno tkivo. Surutka sadrži visoko kvalitetne proteine koji mogu pomoći u obnavljanju jetrenih ćelija.

Aminokiseline: Surutka sadrži određene aminokiseline, kao što su cistein i metionin, koje mogu doprineti detoksikaciji i funkciji jetre.

Antioksidativni svojstva: Surutka može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa, što je važno za zdravlje jetre, jer visokerizični oblici oksidacije mogu oštetiti jetrene ćelije.

Podrška imunitetu: Zdravlje jetre je povezano sa opštim imunitetom tela, a surutka može pomoći u jačanju imunološkog sistema zbog svojih nutritivnih svojstava.

Iako surutka može biti korisna samo kao deo uravnotežene ishrane, važno je napomenuti da se ne može smatrati čudotvornim rešenjem za sve probleme jetre.

Osobe sa specifičnim zdravstvenim stanjima, posebno onih povezanih sa jetrom, trebale bi se posavetovati s lekarom pre nego što uvrste suplemente ili bilo kakve nove namirnice u svoju ishranu.

Uvek je najbolje pristupiti ishrani sa razumevanjem širokog spektra namirnica i njihovih učinaka na zdravlje.

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu