Da li volite napolitanke? Evo šta niste znali o omiljenom slatkišu koji jedete ceo svoj život

Slatka tajna Beča – kako su „Napolitanke“ osvojile svet (a nisu iz Napulja!)

Kada pomislimo na napolitanke, prva asocijacija je često Italija, preciznije slikoviti Napulj. Uostalom, samo ime to sugeriše, zar ne? Međutim, istina je mnogo zanimljivija i vodi nas u srce Austrije, gde je nastala poslastica koja je osvojila ceo svet. Pripremite se da otkrijete slatku tajnu!

Nisu sve što sija (ili se zove) iz Italije

Davne 1898. godine, u prestonici Austrije, Beču, rođena je poslastica koja će postati globalni hit. Njen tvorac bio je Josef Manner I, osnivač čuvene konditorske kuće Manner. Nazvao ju je „Neapolitaner Schnitte No. 239“, što u prevodu znači „napuljska štanglica broj 239“. Zašto baš „napuljska“? Odgovor leži u ključnom sastojku.

Tajni sastojak iz Kampanije

Iako je recept osmišljen u Beču, Manner je za svoje vafle koristio najkvalitetnije lešnike iz okoline Napulja, regiona Kampanije u Italiji. Ti su lešnici u to vreme bili izuzetno cenjeni zbog svog bogatog ukusa i aromatičnosti. Upravo zbog ovog izvrsnog sastojka, Josef Manner je odlučio da oda počast njegovom poreklu i tako je „Napolitanka“ dobila svoje prepoznatljivo ime. Ironično, ali upravo taj detalj stvorio je trajnu zabludu o njenom geografskom poreklu.

Bečki izum koji je postao klasik

Originalna Manner napolitanka sastojala se od pet slojeva hrskavih vafla ispunjenih sa četiri sloja kremastog fila od lešnika. Pakovanje, koje je i danas prepoznatljivo, osmišljeno je da sačuva svežinu i hrskavost proizvoda, što je u to vreme bila prava inovacija. Brzo su postale omiljene, prvo u Austriji, a zatim i širom Evrope i sveta. Njihova jednostavnost, savršen spoj tekstura i neodoljiv ukus učinili su ih večnim klasikom.

Dakle, sledeći put kada posegnete za ovim mnogima omiljenim slatkišima, setite se da uživate u bečkom izumu s italijanskim srcem. Mala lekcija iz istorije poslastičarstva, zamotana u hrskavi vafl!

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu