Palačinke su omiljena poslastica u mnogim domaćinstvima – brzo se spremaju, mogu biti slatke ili slane, i uvek su pun pogodak. Ali ako ste do sada koristili mleko ili običnu vodu za pripremu testa, vreme je da probate nešto potpuno drugačije.

Tajna mekoće – kisela voda

Umesto mleka ili obične vode, dodajte kiselu vodu u smesu za palačinke. Ovaj sastojak čini testo laganim, vazdušastim i neverovatno mekanim. Palačinkepripremljene na ovaj način ostaju mekane čak i kada se ohlade – savršene za doručak, večeru ili užinu.

Recept za najmekše palačinke

Sastojci:

  • 3 šolje brašna
  • 2,5 šolje kisele vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • Malo soli
  • 1 kašika ulja

Priprema:

Pomešajte sve sastojke osim ulja i mutite mikserom dok ne dobijete glatku, ređu smesu. Na kraju dodajte ulje i još jednom promešajte. Palačinke pecite na dobro zagrejanom tiganju sa nekoliko kapi ulja, po potrebi dodajući još ulja između pečenja.

Saveti za savršeno pečenje

Koristite tiganj sa nelepljivim dnom kako biste izbegli lepljenje i dobili ravnomerno pečene palačinke. Sipajte smesu tako da pokrije dno tiganja, a kada se jedna strana ispeče, pažljivo je okrenite.

Jedan sastojak menja sve

Kisela voda je jednostavna, jeftina i dostupna – a efekat koji ima na teksturu palačinki je neverovatan. Ako želite da impresionirate ukućane ili goste, sledeći put zaboravite mleko i vodu – i probajte ovaj trik!

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu