Svi koji su ga probali kažu da nište lepše nisu jeli

Potkriža je staro bosansko jelo za koje vam je potrebna pogača, jedan dan stara i celo pile. Evo na koji način spremamo potkrižu:

Dan ranije se spremi pogača koja se potom osuši i priprema dalje u jelo.

Za pogaču je potrebno:

  • Oko 250 ml jogurta
  • Brašno
  • So
  • 1 jaje
  • prašak za pecivo

Priprema:

Umesite testo od brašna, jajeta, jogurta, soli i praška za pecivo. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni Celzijusa, pa ostavite da se ohladi do sutra.

Potrebno za potkrižu:

  • 1 celo pile
  • 4 glavice luka
  • 250 grama maslaca

Zatim pripremamo piletinu:

Potrebno je jedno celo pile koje ćete staviti u šerpu i kuvati desetak minuta, a zatim prospite tu vodu, sipajte novu i kuvajte pile dok se sasvim ne skuva.

Dok se skuvana piletina hladi, iseckajte 4 glavice luka, koje ćete prodinstati na ulju. Posle luku dodajte par kutlača vode u kojoj se kuvala piletina.

Piletinu odvojite od kostiju.

Slažite potkrižu tako što ćete u četvrtastu tepsiju da složite na kriške isečenu pogaču, a onda preko nje nalijete par kutlača temeljca, pa piletinu, pa dinstan luk i malo rastopljenog putera. Potom složite do kraja potkrižu sve dok ne potrošite sav materija. Pokrijte sa alu folijom pa ostavite da se jelo prohladi.

(Still)

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu