Naišli smo na starinski recept za jogurt pitu s kakaom, kakvu su nekada pripremale naše bake.Za nju se koriste sastojci koji su oduvek bili pri ruci u domaćinstvu – jogurt, brašno, šećer jaja i maslac
U vreme kad nije bilo svežeg voća tokom cele godine ili posebnih kremova, ovakvi su recepti bili spas – jeftini, zasitni i dovoljno slatki.
Ova pita ne zahteva miksere, posebne tehnike ni puno vremena. Evo recepta.
Sastojci
Testo:
- 4 žumanca
- 170 grama maslaca
- 100 grama šećera
- 250 g brašna
- 50 grama kakaoa
- 1 kašika pavlake
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 rendana limunova kora
Fil:
- 4 jogurta
- 2 pavlake
- 250 grama šećera
- 4 kašike integralnog brašna
- 1 kesica vanilin šećera
- 4 belanca
Priprema
1. Pripremite smešu
Pomešati brašno sa praškom za pecivo, kakaom i puterom isečenim na komade i sve dobro izmešati. Zatim u smesu dodati šećer, žumanca, pavlaku i limunovu koricu i sve zajedno izmešati.
Testo podeliti na dva dela, jedan staviti u zamrzivač (oko 30 minuta), a drugi u frižider da se ohladi dok pravite fil.
2. Pripremite fil od sira
U jednoj posudi mikserom od belanca napravite čvrsti sneg, a u drugoj umešajte jogurt, pavlaku, šećer i vanilin šećer, pa dodajte brašno (ne mešajte).Posle mešanja svih sastojaka, lagano (takođe bez mešanja da smesa ne bi gubila mehuriće vazduha) umešajte belanca dok se ne sjedine sa filom.
3. Pripremite tortu za pečenje
Deo testa koji je bio u frižideru razvucite na veličinu posude za pečenje koju koristite, otprilike 30 k 40 centimetara ili oko 24 centimetra u prečniku ako je u pitanju kalup za torte. Stavite testo u rernu 10 do 15 minuta na 180 stepeni.
Zatim izvadite iz rerne i na polupečeno testo stavite fil od jogurta i kreme, a drugu polovinu testa koju ste prethodno stavili u zamrzivač narendajte na vrhu.
Sve zajedno pecite oko 40 minuta na 180 do 200 stepeni, u zavisnosti od vaše rerne. Dobro ohladite pre sečenja jer će torta još uvek biti malo klimava u sredini dok je topla, ali tako i treba da bude.
(IndexRecepti)