Kukuruzno brašno sadrži niz osnovnih hranljivih materija. Koristeći ga u ishrani, povećavamo unos vitamina i minerala u naš organizam. Kukuruzno brašno je izvor niacina, tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, folata i vitamina B6, E i K.

Sadrži vlakna, karotenoide, 18 aminokiselina i esencijalnih minerala, kao što su cink, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, bakar, mangan i selen. Kada jedete kukuruzno brašno, u bilo kom obliku, ono „puni“ creva zahvaljujući svojim vlaknima koja upijaju vodu i nabubre u vašem probavnom traktu.

Šolja žutog kukuruznog brašna sadrži 8,5 g vlakana, što je 34% od dnevnog unosa vlakana za žene i 22% za muškarce. Osim što vlakna imaju brojne zdravstvene prednosti, ona podstiču i mršavljenje, jer se njihovim unosom reguliše probava.

Osim toga, kukuruzno brašno sadrži malo kalorija i ubrzava metabolizam, što svakako da podstiče gubljenje suvišnih kilograma.

Dakle, kukuruzno brašno za mršavljenje daje odlične rezultate! Možete koristiti u ishrani dijetalni hleb od kukuruznog brašna ili još bolje, palentu.

Originalna starinska proja se pravi od krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode. Proja je bitan deo srpske kuhinje gde se služi kao predjelo. Na slavama proja se služi i uz podvarak i sarmu.

Sastojci:

  • 350 – 400 g kukuruznog brašna
  • 1 čaša mlake vode
  • 1 prašak za pecivo
  • so
  • mast za podmazivanje tepsije

Priprema:

U brašno sipajte prašak za pecivo, so po ukusu i mlaku vodu. Smesa treba da bude gušća od one za palačinke pa dodajte vodu po potrebi.

Izlijte smesu u tepsiju podmazanu mašću (ili uljem ako postite) i staviti u unapred zagrejanu rernu, na 200 stepeni i peći oko 15-20 minuta. Ispečenu proju ovlaš poprskati vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu