Pekarski krompir idealno “prati” sva jela od mesa i dobro se slaže uz sezonske salate. Ali, mnoge domaćice imaju problem prilikom pripreme pekarskog krompira, jer se on zalepi prilikom pečenja i ne bude dovoljno hrskav.
Evo recepta za najukusniji pekarski krompir. Jedan sastojak je ključan.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- dva limuna
- 1,5 litra vode
- 2 kašike origana ili majčine dušice
- 2 čena belog luka
- 75 ml maslinova ulja
- 3 kašike griza (ovo je tajni sastojak!)
- so, biber, crvena paprika u prahu
Priprema:
1. Krompire oljuštite i isecite na četiri dela (u zavisnosti od veličine, ako su manji može i na pola). Zasecite svaki isečeni komadić krompira kako bi se bolje ispekao i bolje izgledao.
2. Stavite krompir u šerpu, iscedite dva limuna, ubacite i malo narendane limunove kore koje ste dobro oprali, dodajte 1,5 litar vode i kuvajte. Kad proključa, kuvajte još 10 minuta.
3. Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa i u nju stavite praznu posudu za pečenje.
4. Za 10 minuta krompir procedite i u posebnoj posudi ga ostavite da malo ohladi (5 minuta).
5. U posudu s krompirima dodajte maslinovo ulje, origano (ili majčinu dušicu), iseckani beli luk, mlevenu papriku, so, biber i griz. Sve dobro promešajte i stavite na vruću posudu za pečenje.
6. Pecite pola sata do 40 minuta, a svakih 10 minuta okrećite krompir kako bi s obe strane dobili hrskavu koricu. I to je to! Ovaj genijalan prilog možete poslužiti uz vaše omiljeno meso ili ga jesti kao takvog.