Krompir se savršeno slaže sa delicijama od mesa, ribe ili povrća. Pasirano, pečeno, pečeno, prženo… Koje više volite? Ako ste ljubitelj pečenog krompira, obavezno isprobajte ovaj recept. Obećava najukusniji i hrskaviji krompir, što postižete posebnim sastojkom: pšeničnim grizom!
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 2 limuna
- 1,5 litara vode
- 2 kašike origana
- 2 čena belog luka
- 75 ml maslinovog ulja
- 3 kašike pšeničnog griza
- So, biber i mlevena crvena paprika po ukusu
Procedura:
Krompir oljuštite i isecite na četvrtine (manje možete samo da prepolovite). Ako koristite mlad krompir, guljenje nije potrebno.
Napravite mali rez u svakom komadu – to će pomoći da se bolje kuva i ima bolju teksturu.
Krompir stavite u šerpu, dodajte sveže ceđeni sok od dva limuna, malo naribane limunove korice (pre toga dobro operite), prelijte sa 1,5 litara vode i prokuvajte. Kada voda proključa, kuvajte još 10 minuta.
U međuvremenu zagrejte rernu na 200°C i u nju stavite prazan pleh da se dobro zagreje.
Skuvani krompir ocedite i ostavite da odstoji u činiji oko 5 minuta da se malo ohladi.
U činiji pomešajte maslinovo ulje, origano, seckani beli luk, mlevenu papriku, so, biber i griz. Na kraju dodati ohlađen krompir. Sve dobro izmešati, pa prebaciti u vruć pleh.
Pecite 30 do 40 minuta. Okrenite krompir svakih 10 minuta da porumeni sa svih strana i dobije hrskavu koricu.
Kada je krompir pečen, poslužite ga kao prilog ili samostalno.
Prijatno!