Krompir se savršeno slaže sa delicijama od mesa, ribe ili povrća. Pasirano, pečeno, pečeno, prženo… Koje više volite? Ako ste ljubitelj pečenog krompira, obavezno isprobajte ovaj recept. Obećava najukusniji i hrskaviji krompir, što postižete posebnim sastojkom: pšeničnim grizom!

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 2 limuna
  • 1,5 litara vode
  • 2 kašike origana
  • 2 čena belog luka
  • 75 ml maslinovog ulja
  • 3 kašike pšeničnog griza
  • So, biber i mlevena crvena paprika po ukusu

Procedura:

Krompir oljuštite i isecite na četvrtine (manje možete samo da prepolovite). Ako koristite mlad krompir, guljenje nije potrebno.

Napravite mali rez u svakom komadu – to će pomoći da se bolje kuva i ima bolju teksturu.

Krompir stavite u šerpu, dodajte sveže ceđeni sok od dva limuna, malo naribane limunove korice (pre toga dobro operite), prelijte sa 1,5 litara vode i prokuvajte. Kada voda proključa, kuvajte još 10 minuta.

U međuvremenu zagrejte rernu na 200°C i u nju stavite prazan pleh da se dobro zagreje.

Skuvani krompir ocedite i ostavite da odstoji u činiji oko 5 minuta da se malo ohladi.

U činiji pomešajte maslinovo ulje, origano, seckani beli luk, mlevenu papriku, so, biber i griz. Na kraju dodati ohlađen krompir. Sve dobro izmešati, pa prebaciti u vruć pleh.

Pecite 30 do 40 minuta. Okrenite krompir svakih 10 minuta da porumeni sa svih strana i dobije hrskavu koricu.

Kada je krompir pečen, poslužite ga kao prilog ili samostalno.

Prijatno!

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu