Ako ste odrasli uz miris domaće kuhinje i jednostavnih poslastica koje se tope u ustima, onda će uštipciodmah probuditi vašu nostalgiju. Ovi prženi hlebići su savršeni kao prilog, užina uz film ili obilni doručak. Priprema je jednostavna, a ukus neodoljivo podseća na toplije, opuštenije vreme. Posebno su ukusni u kombinaciji sa kremastim sosom od pavlake i jogurta koji zaokružuje celokupno iskustvo.
Sastojci za uštipke:
- 300 g običnog brašna
- 200 ml mlake vode
- 5 g soli
- ½ kocke svežeg kvasca (oko 20 g)
Priprema:
Umesite testo kao za hleb – pomešajte brašno, vodu, so i izmrvljeni kvasac. Pokrijte i ostavite da naraste na toplom mestu oko 60 minuta. Kada se testo udvostruči, namažite ruke sa malo ulja i iskidajte male kuglice. Prvo, poređajte kuglice na dasci ili radnoj površini dok sve ne bude spremno. Zagrejte ulje u dubokom tiganju na srednjoj vatri. Pržite uštipke dok ne porumene. Izvadite ih na papirni ubrus da upije višak ulja.
Sastojci za sos od pavlake i jogurta:
- 200 g pavlake (20% masti)
- 150 g grčkog jogurta
- Prstohvat soli
- Beli luk u prahu ili 2 sveža čena sitno iseckana belog luka
Priprema:
Dobro pomešajte sve sastojke u činiji. Po želji, ohladite 10–15 minuta u frižideru pre serviranja. Ovaj sos se odlično slaže sa toplim uštipcima, ali i sa pečenim krompirom, grilovanim povrćem ili kao preliv za salatu.