Pored kiflica, pogačica i pereca, burek sa sirom spada u najomiljeniji pekarski proizvod na našim prostorima. Sada možete da obradujete ukućane dobrim burekom sa sirom od gotovih kora, isprobajte već proveren recept sa kojim nema greške. Korice će biti hrskave, a iznutra će biti pun sočnog fila od sira i jaja.
Burek, tvrde naši susjedi iz Bosne, može biti samo od mesa, a sve ostalo su pite. Burek je originalno iz Turske, a tamo ga najčešće pripremaju upravo sa sirom. Pita ili burek, svi se možemo složiti da je najbolji kad je poslužen topli uz čašu hladnog jogurta.
Ništa lakše!
Potrebno je:
- 500 gr srednjih kora
- 400-500 gr mlevenog mesa
- 1 veća glavica crnog luka
- soli, biber
- 200 ml kisele vode
- ulje
Priprema:
Na ulju propržiti sitno seckan crni luk, pa dodati meso i dinstati ga oko 15-20 minuta. Dodati soli i bibera.
Pleh veličine 24 cm premazati uljem, dodati prvu koru na dno da delovi kore da prelaze preko ivice pleha. Kore i meso podeliti podeliti na tri dela. Ostaviti malo kora za prekrivanje.
Prvu koru koju zgužvamo, pa poprskamo uljem i kiselom vodom- Zgužvamo sledeću koru pa je poprskamo uljem i kiselom vodom .
Na petu koru stavljamo trećinu mesa.
Opet ponavljamo meso, treći deo kore isto, pa pokrijemo meso sa par kora prskamo uljem i kiselom vodom.
Zadnju koru užuškamo sa svih strana, premažemo uljem i prskamo vodom. Pečemo na 220 stepeni C oko 45 minuta . Seči vruć. Služiti uz jogurt ili kiselo mleka.