Kuvar je otkrio trik pomoću kojeg mladi luk dugo ostane svež.

U ovom periodu godine madi luk je neizostavan na trpezi. Ali mnogi ne znaju kako da ga čuvaju duže vreme, a da mladi luk zadrži svežinu. Postoji jednostavan trik s papirnatim ubrusima.

Kako čuvati mladi luk?

Trik sa ubrusom primenjuju kuvari u restoranima jer produžava rok trajanja mladog luka i obezbeđuje da duže vreme ostane hrskav i aromatičan. Jedan od njih nam je objasnio šta treba uraditi. Nakon što donesete kući svež mladi luk sa pijace ili ga uberete u bašti, odsecite sve uvele delove i one koji su promenili boju. Zatim ga osušite čistim ubrusom kako biste uklonili višak vlage. Nakon toga ga zamotajte u vlažan papirnati ubrus, pazeći da luk bude potpuno u ubrusu.

Kako deluje ovaj trik?
Vlažni papirnati ubrus pruža zaštitnu barijeru za sprečavanje gubitka vlage i istovremeno održava idealan nivo vlažnosti kako bi mladi luk ostao hrskav i hidriran. Takođe, pomaže u apsorpciji viška vlage koja se može nakupiti i tako sprečava da luk postane mokar i da se ubuđa. Nakon što ga zamotate u vlažni papirnati ubrus, mladi luk možete čuvati u frižideru u plastičnoj kesi ili hermetički zatvorenoj posudi. Papirnati ubrus treba proveriti i zameniti ako se osuši kako bi se obezbedila optimalna svežina. Ova metoda pomaže da mladi luk ostane svež i hrskav skoro dve nedelje.

(Kurir.rs/Najžena)

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu