Pečeno povrće je jedan od najjednostavnijih, ali najukusnijih načina za pripremu hrane koja svako jelo može podići na novi nivo, bilo da pripremate brzi ručak za porodicu ili bogat prilog za svečanu večeru.

Stručnjaci iz SimplyRecipes savetuju da se povrće seče na jednake komade kako bi se ravnomerno kuvalo. Ako su neki komadi premali, mogu izgoreti pre nego što veći budu imali vremena da se kuvaju. U idealnom slučaju, debljina komada treba da bude oko 1,5 cm.

Kada birate povrće za pečenje, važno je da znate koje vrste najbolje reaguju na visoke temperature. Pečenje povrća nije samo jednostavan način pripreme, već i prilika da se iz svakog sastojka izvuče maksimum. Povrće poput šargarepe, slatkog krompira, cvekle ili peršuna oslobađa prirodne šećere tokom pečenja, što rezultira bogatim ukusom i atraktivnom zlatno braon bojom. S druge strane, povrće poput brokolija, karfiola i prokelja poprima smeđe, hrskave ivice koje dodaju dodatnu dimenziju teksturi i ukusu.

Metoda za ukusno pečeno povrće

Ako želite da unesete još više živosti i boje u svoj tanjir, paprika, crveni luk i patlidžan su odličan izbor – ne samo da izgledaju sjajno, već i njihova mekoća i aroma zaokružuju celu kombinaciju.

Pre nego što stavite povrće u rernu, važno je da ga malo naprskate maslinovim uljem, tek toliko da bude ravnomerno premazano, ali ne natopljeno. Zatim začinite solju i biberom i dodajte začine po svom ukusu. Ruzmarin, majčina dušica, dimljena paprika ili beli luk u prahu su samo neki od primera koji će obogatiti ukus povrća.

Veoma je važno da povrće rasporedite na pleh u jednom sloju, ostavljajući dovoljno prostora između svakog dela. Ako su komadi previše blizu ili se preklapaju, povrće će se kuvati na pari umesto da dobije željenu hrskavu koru. Pecite u zagrejanoj rerni na visokoj temperaturi, otprilike 220 stepeni Celzijusa, između 20 i 40 minuta, u zavisnosti od vrste i veličine povrća. Otprilike na pola pečenja, dobro je promešati ili okrenuti komade kako bi se ravnomerno ispekli sa svih strana.

Pečeno povrće možete poslužiti kao prilog mesu poput pečene piletine ili bifteka, dodati u salate, tortilje ili sendviče. Odlično se slaže i sa testeninom, a može se koristiti i kao ukusan dodatak pici. Jedna od prednosti ovog preparata je što možete napraviti veću količinu, a ostatke čuvati u frižideru i koristiti za obroke tokom nedelje.

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu